amicula

'Samen zingen, samen swingen!'

Biografie

Amicula

Amicula is een volwassenenkoor opgestart in oktober 2012. Oorspronkelijk bestond het koor uit enkele oud-leden van het jeugdkoor Kiliana, die graag samen verder wilden zingen. Ondertussen is het koor uitgegroeid tot een hechte en enthousiaste groep van een zeventien zangers onder leiding van dirigente Jolien Vrolix.


Na verschillende brainstormsessies en vergaderingen kreeg het koor de naam ‘Amicula’. ‘Amicula’ is afkomstig uit het Latijn en staat voor vriendschap en liefde voor muziek. Daardoor past deze naam perfect bij onze groep. Het logo, ontworpen door een van onze creatieve leden, illustreert deze betekenis. In het logo werd namelijk gebruik gemaakt van een zingende mond en enkele muziektekens. Zo wordt de link met het zingen duidelijk.


We repeteren wisselend op vrijdag of zaterdag. Voor meer informatie hierrond kan u een kijkje nemen op de pagina 'repetities' via volgende link.


Jolien Vrolix

Jolien Vrolix is geboren in 1988 te Bree, maar groeide op in Overpelt. Toen ze zes jaar oud was, ging ze voor het eerst naar het kinderkoor Kiliana (destijds ‘Edelweiss’). Ze bleef zingen bij dit koor tot ze 18 jaar was. Vanaf 9-jarige leeftijd volgde ze ook in de lokale muziekacademie te Neerpelt orgel bij Jaak Van Gele. Toen Jolien veertien jaar oud was, besloot ze om haar muzikale kennis breder te ontwikkelen en naar het muziekhumaniora in Hasselt te gaan. Nadat ze deze opleiding voltooid had, zette ze haar studies verder aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar studeerde ze in 2011 af als 'Master in de muziek, optie muziektherapie'. 


In het kader van haar bijkomende lerarenopleiding verbleef Jolien een jaar in Togo (West-Afrika) om daar muziektherapie te geven aan straatkinderen. Ze gaf muziekles in de lokale scholen, startte een kinderkoor op met kansarme kinderen en gaf muziektherapie in de jongerengevangenis. Na deze Afrikaanse ervaring vond ze werk als muziektherapeute in Sint Oda te Overpelt. Ze gaf zowel muziektherapie als muziekanimatie aan personen met een meervoudige handicap. Daarnaast gaf ze ook muziekinitiatie aan de academie van Genk. 


Op dit moment is ze vooral actief als muziekleerkracht. Ze geeft muzische vorming aan de kinderen van de buitengewone lagere school Venneborg en Morckhoven. Bovendien werkt ze ook nog als muziekleerkracht bij het DKO platform te Brussel.  Daarnaast werkt ze ook in Heist op den Berg, waar ze muziekles en muziektherapie geeft aan personen met een handicap. Ten slotte geeft ze nog verschillende workshops bij Musica en Jeugd en Muziek.